Το φρούριο των Τρικάλων

Φρούριο ΤρικάλωνΣτα βόρεια της πόλης των Τρικάλων και πάνω στον ακρότατο λόφο του ορεινού βραχίονα των Αντιχασίων δεσπόζει με τον επιβλητικό του όγκο, βουβό και αγέρωχο, το μεσαιωνικό φρούριο της πόλης.

Πρέπει να πρωτοκτίστηκε στην κλασική εποχή, αλλά υπέστη πολλές καταστροφές. Έτσι ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός (6ος αιώνας) προέβη στη ριζική ανακαίνιση του κάνοντάς το ισχυρότατο.

Το φρούριο επισκεύασαν πολλές φορές και οι Τούρκοι-τελευταία μετά τις θεσσαλικές επαναστάσεις του 1854 και 1878, αφού τα Τρίκαλα για αρκετό καιρό ήταν η διοικητική πρωτεύουσα της Θεσσαλίας στην διάρκεια της Τουρκοκρατίας.

Σύμφωνα με την παράδοση μέσα στον περίβολο του φρουρίου υπήρχαν βυζαντινές εκκλησίες, όπως του Αρχαγγέλου Μιχαήλ και της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος του 13ου αιώνα. Από το 3ο διάζωμα του ξεκινούσε ο υπόγειος λιθόκτιστος διάδρομος (λαγούμι) που έφτανε ως την Καλαμπάκα. Στην ανατολική πλευρά του φρουρίου οι Τούρκοι είχαν στήσει στα μέσα του 17ου αιώνα ένα μεγάλο ρολόι, ο κώδων του οποίου ζύγιζε περίπου 650 κιλά και είχε επάνω του στα τούρκικα την εξής επιγραφή: "έργο του Γιουσούφ Σεναϊ κατοίκου Φρουρίου, Τίρχαλα 1058 ή ΑΧΜΗ" (Στο ελληνική αρίθμηση 1648). Στην κρηπίδα αυτού του ρολογιού το 1936, επί δημάρχου Θεοδώρου Θεοδοσοπούλου, κατασκευάστηκε άλλο που έχει ύψος 33μ. Αυτό βομβαρδίστηκε από γερμανικά αεροπλάνα στις 14 Απριλίου 1941.

Σήμερα το ρολόι, χαρακτηριστηκά κομψότεχνο, δεσπόζει και πάλι πάνω στον πανύψηλο πύργο του. Στο πρώτο από τα τρία διαζώματα του φρουρίου λειτουργεί σήμερα, σε ωραιότερο δημοτικό περίπτερο, πολυτελές εστιατόριο και καφετέρια. Μπορεί να το επισκεφτεί κανείς με τα πόδια από τα πέτρινα σκαλιά που κτίστηκαν από την πλευρά του Βαρουσίου, πίσω από την εκκλησία της Παναγίας Φανερωμένης, στην προέκταση της οδού 25ης Μαρτίου, αλλά και με αυτοκίνητο από το πίσω (δυτικό) μέρος προχωρώντας από την οδό Βας. Κων/νου (Σαράφη).