Πύλη, Ελάτη, Περτούλι

 • Πύλη
  Δεκαοκτώ χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα προς 'Αρτα, βρίσκεται η πανέμορφη κωμόπολη της Πύλης (παλιότερα Πόρτα και ακόμη παλιότερα Πόρτα-Παζάρ) .
  Η Πύλη βρίσκεται στην είσοδο της πεδινής περιοχής της Θεσσαλίας προς τα ορεινά της Πίνδου. Τα δύο αντικριστά βουνά, Κόζιακας και Ίτανος που διαχωρίζονται από τον Πορταϊκό (Πορτιάτη) ποταμό σχηματίζουν μία φυσική μεγαλόπρεπη Πύλη, απ' όπου και το όνομα της κωμόπολης.

 • Γεφύρι Πύλης
  Το μονότοξο λίθινο γεφύρι επί του Πορταϊκού, στα στενά (1514 μ.Χ.). Θεωρείται έργο του Αγίου Βησσαρίωνα, ο οποίος είναι πολιούχος της Πύλης, Καλαμπάκας και Τρικάλων και είναι μία μεγάλη μορφή της Χριστιανοσύνης.

 • Μονή Δούσικου
  Σε υψόμετρο 750 μ. στις πλαγιές του Κόζιακα, το μοναστήρι επανιδρύθηκε μεταξύ 1527 - 1535 από τον Άγιο Βησσαρίωνα, αρχιεπίσκοπο Λαρίσης, όταν ο άγιος ήταν έξαρχος Σταγών. Στη θέση της εκκλησίας που έχτισε ο 'Αγιος Βησσαρίων με τη βοήθεια του αδελφού του Ιγνατίου οικοδομήθηκε εκ βάθρων στα 1557 το σημερινό καθολικό της μονής.

 • Μονή Μεγάλων Πυλών (Πόρτα Παναγιάς)
  Ο ναός Πόρτα-Παναγιάς, ήταν το καθολικό της Ιεράς Μονής Μεγάλων Πυλών. Βρίσκεται στον οικισμό "Πόρτα" στα βόρεια του Δήμου Πύλης και επί της όχθης του Πορταϊκού. Σήμερα λειτουργεί ως ναός και είναι επισκέψιμος. Ο ναός είναι σταυρεπίστεγος που κτίστηκε στα 1283 από τον Σεβαστοκράτορα Ιωάννη 'Αγγελο Δούκα Κομνηνό.