Άλλα Αξιοθέτα

 • Ο Κόζιακας και ο Ασπροπόταμος
  Είναι το βουνό Κόζιακας ή Κερκέτιον όρος και ο αφροστεφάνωτος ποταμός Αχελώος, ο Ασπροπόταμος. Οι ορεινές τους περιοχές, που ανήκουν στο Νομό Τρικάλων, έχουν ενταχθεί στον Εθνικό Κατάλογο του Ευρωπαϊκού Δικτύου ΦΥΣΗ 2000 (NATURA 2000), σύμφωνα με την Κοινοτική Οδηγία 92/43 για την προστασία των οικοτόπων.

 • Το Μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού στη Κρανιά Καλαμπάκας
  Βρίσκεται μεταξύ Δολιανών και Κρανιάς στην καρδιά της Νότιας Πίνδου. Απέχει από την Καλαμπάκα 50 χιλιόμετρα και το συνδέει με τον κεντρικό δρόμο ένας χωματόδρομος 500 μέτρων. Είναι χτισμένο σε μιά ράχη σε υψόμετρο 1.150 μέτρα. Δεν είναι όμως ορατό από τον κεντρικό δρόμο γιατί πραγματικά το κρύβει ένα δάσος από πανύψηλα έλατα.
  Πρέπει να χτίστικε τον 17ο αιώνα αλλά επειδή δεν υπάρχουν πηγές πληροφοριών είναι άγνωστη η ακριβής χρονολογία.

 • Όρη Αντιχάσια-Μετέωρα. Περιοχή Ειδικής Προστασίας
  Ο βιότοπος "Όρη Αντιχάσια-Μετέωρα" καταλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα από τα Αντιχάσια Όρη, τα οποία βρίσκονται στο βορειοανατολικό τμήμα του Νομού Τρικάλων. Είναι βουνά χαμηλά, οι κορυφές τους έχουν ύψος μεταξύ 1.000 και 1.500μ. και διασχίζονται από μικρά ορεινά ποτάμια, σπουδαιότερα των οποίων είναι ο Μουργκάνης και ο Ληθαίος, που είναι παραπόταμοι του Πηνειού ποταμού.

 • Το σπήλαιο της Θεόπετρας στην Καλαμπάκα. Περιοχή Ειδικής Προστασίας
  Στο δρόμο Τρικάλων-Καλαμπάκας, 3 χιλιόμετρα πριν από τα Μετέωρα, ορθώνεται πάνω από το χωριό Θεόπετρα ένας βραχώδης ασβεστολιθικός όγκος, στη βορειοανατολική πλευρά του οποίου βρίσκεται το ομώνυμο σπήλαιο. Πρόκειται για τη δυτικότερη προϊστορική θέση της θεσσαλικής πεδιάδας, που βρίσκεται στους πρόποδες της οροσειράς Χάσια, η οποία αποτελεί και το φυσικό όριο μεταξύ Θεσσαλίας και Hπείρου.