Καλαμπάκα-Μετέωρα

 • Καλαμπάκα
  Η Καλαμπάκα είναι γνωστή σ' όλη την Ελλάδα και τον κόσμο από τα περίφημα μοναστήρια που είναι κτισμένα στις κορυφές των βράχων των Μετεώρων και βρίσκονται ανατολικά και βόρειά της. Η Καλαμπάκα είναι μία πόλη με πλούσια ιστορία και σημαντικά μνημεία.

 • Ιστορία της Καλαμπάκας
  Είναι πολύ πιθανόν η αρχαία πόλη Ιθώμη η κλωμακόεσσα, την οποία αναφέρει ο Όμηρος και ο Στράβων, να βρισκόταν όπου σήμερα είναι η Καλαμπάκα. Αυτή η άποψη ενισχύεται από την μοναδικότητα της θέσης της, αφού το επίθετο κλωμακόεις-εσσα-εν (από το κλώμαξ = σωρός λίθων) αναφέρεται από τον Όμηρο (Β 729) μόνο μια φορά [το θηλ. κλωμακόεσσα (= πετρώδης, βραχώδης)], για να χαρακτηριστεί η Ιθώμη. Στα ελληνιστικά και ρωμαϊκά χρόνια η πόλη ονομαζόταν Αιγίνιον.

 • Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου
  Ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που βρίσκεται στην παλαιά πόλη ανηγέρθη μεταξύ 10ου και 11ου αιώνα πάνω στα ερείπια παλαιοχριστιανικής βασιλικής. Είναι ρυθμού τρίκλιτης βασιλικής μικτού τύπου, έχει υπερυψωμένο και φωτισμένο το μεσαίο κλίτος του νάρθηκα και το τρίβηλο.

 • Μετέωρα - Συνοπτική ιστορία
  Στην κεντρική Ελλάδα και συγκεκριμένα στο βορειοδυτικό τμήμα της Θεσσαλίας, ανάμεσα στα Χάσια ΒΑ και την Πίνδο δυτικά, εκεί που τελειώνει η Θεσσαλική πεδιάδα, υψώνονται γιγάντιοι βράχοι που δημιουργούν ένα θέαμα μοναδικό ίσως στον κόσμο.

 • Σύντομη ιστορία της αναρρίχησης στα Μετέωρα
  Οι αναρριχήσεις στους Μετεωρίτικους βράχους είναι μια πολύ παλιά υπόθεση για την περιοχή μας.
  Στους χρόνους του αρχαίου Αιγινείου οι κάτοικοι της περιοχής κατέφυγαν σε δύσβατους βράχους για να προστατευτούν από τις επιθέσεις των διαφόρων ληστών και πειρατών της εποχής.
  Αργότερα και από τον 9ο αι. μ. Χ. πολλές σπηλιές των βράχων είχαν μετατραπεί σε σκήτες από τους ασκητές της εποχής. Πολλές από αυτές απαιτούν κάποιο είδος αναρρίχησης για την προσέγγισή τους.